Είναι σίγουρα καλά νέα το ότι σας κάλεσαν στη συνέντευξη. Σημαίνει ότι από μία πληθώρα υποψηφίων βρήκαν στο βιογραφικό σας τα στοιχεία εκείνα που σας ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους, ή σας καθιστούν πιο κατάλληλο για τη θέση. Το βασικό είναι να κάνετε μία πολύ καλή προετοιμασία: οι μέρες από το τηλεφώνημα για συνέντευξη έως τη συνέντευξη είναι σημαντικές! Χρησιμοποιείστε κάθε λεπτό να δείτε κι άλλες συμβουλές για συνέντευξη, να προετοιμάσετε τις απαντήσεις σας σε πιθανές ερωτήσεις, να μάθετε πληροφορίες για την εταιρία και τα προϊόντα/υπηρεσίες της μέσω της ιστοσελίδας της και άλλων πηγών από το ίντερνετ και για τους εργαζόμενους και μέσω του LinkedIn. 

Πολύ βασικό είναι ακόμα να προετοιμάσετε μία πολύ καλή προφορική περιγραφή του επαγγελματικού σας προφίλ σε 5 λεπτά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας ζητηθεί στην αρχή της συνέντευξης. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας, να βρείτε σημεία του προφίλ σας που να ταιριάζουν με αυτές και να βρείτε παραδείγματα από τη ζωή σας που να δείχνουν πόσο δυνατός/ή είστε σε αυτά τα σημεία. Αν αποτύχετε αποτύχατε, αλλά τουλάχιστον θα ξέρετε ότι κάνατε ότι μπορούσατε.  Επίσης, είναι η στιγμή που πρέπει να συγκεντρώσετε τις συστατικές επιστολές που έχετε λάβει από προηγούμενους εργοδότες σας ή να ζητήσετε αν πιστεύετε ότι θα σας δώσουν. Η βαρύτητα της συστατικής εξαρτάται από το όνομα της εταιρίας που εργαζόσασταν, από το ποιος υπογράφει και από το χρονικό διάστημα που εργαστήκατε εκεί και φυσικά από το ίδιο το κείμενο της επιστολής.

 

Ακόμα και αν προετοιμαστείτε με τις πιθανές ερωτήσεις αρκετά καλά και ξέρετε να απαντήσετε έξυπνα στις περισσότερες, την ώρα που ξεκινάει η συνέντευξη είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Οπότε, για να μην έχετε πολύ άγχος  καλό θα ήταν να κάνετε μία προσομοίωσή της με κάποιο φίλο σας, ή να απευθυνθείτε στο jope, ή αν διαθέτετε αρκετά χρήματα και σε κάποιον έμπειρο, εξειδικευμένο επαγγελματία ακόμα. Και μόνο που θα μπείτε στο κλίμα της συνέντευξης, θα είστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για τη συνέχεια.