Οι κύριοι στόχοι που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι να μην αναφέρετε κάτι  που θα σας καθιστά ακατάλληλο για τη θέση ή την εταιρία, να μην κάνετε κάποιο λάθος, να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψήφιους και να εντυπωσιάσετε με τις δεξιότητες και τον τρόπο σκέψης σας, να δείξετε ότι μπορείτε να κάνετε τη δουλειά και να δείξετε ότι τη θέλετε τη συγκεκριμένη δουλειά και δεν ψάχνετε για κάτι άλλο.

Καλό θα είναι να πάτε 5-10 λεπτά νωρίτερα, προσεκτικά ντυμένοι, ανάλογα με το ντύσιμο που επιβάλλει η περίσταση - εξαρτάται από την εταιρία και τη θέση. Θα σας προτείναμε να αποφύγετε οτιδήποτε υπερβολικό. Να θυμάστε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η πρώτη εντύπωση! Θα πρέπει να εμπνέετε αυτοπεποίθηση και σιγουριά, αλλά φυσικά και να είστε αυθεντικός. Αν ενδεχομένως σας ρωτήσουν αν θέλετε καφέ ή χυμό, προφανώς θα ήταν πιο έξυπνο να μη δεχτείτε.

Ακούστε προσεκτικά - Αναφέρετε Παραδείγματα

Θυμηθείτε να ακούτε προσεκτικά τις ερωτήσεις! Πολλές φορές από τον ενθουσιασμό μας να πούμε αυτό που θέλουμε δεν ακούμε τη συνέχεια της ερωτήσης και βγαίνουμε εκτός θέματος. Να θυμάστε ότι κάθε ερώτηση που σας κάνουν είναι μία ευκαιρία για εσάς να ξεχωρίσετε! Προσέξτε όμως μην το παρακάνετε στην προσπάθειά σας να εντυπωσιάσετε και πείτε κάτι που μπορεί να του δοθεί διαφορετική ερμηνεία. Ο υπεύθυνος προσλήψεων σε μία μεγάλη εταιρία έχει αρχικά κίνητρο να μην προσλάβει τον "λάθος" υποψήφιο, αφού από αυτό μπορεί να χάσει και τη θέση του ακόμα, ενώ αν επιλέξει κάποιον απλά καλό υποψήφιο που να ταιριάζει στη θέση δε θα κινδυνεύει. Αυτό αλλάζει στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου η συνέντευξη γίνεται συνήθως από τον/τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, οπότε σε αυτή την περίπτωση μη διστάσετε να προσπαθήσετε να τους εντυπωσιάσετε με τις απόψεις σας σχετικά με το αντικείμενό σας και τις εμπειρίες σας.

 Είναι εξαιρετικά σημαντικό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σε κάθε ευκαιρία να αναφέρετε παραδείγματα από την επαγγελματική σας εμπειρία κυρίως, αλλά και τις σπουδές σας, την προσωπική σας ζωή και άλλες δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνει ο υπεύθυνος προσλήψεων τη συμπεριφορά σας στο χώρο εργασίας και επίσης την ικανότητά σας να συνδέετε απόψεις και σκέψεις με έξυπνα παραδείγματα από τη ζωή σας.

 Απαντήστε έξυπνα - Προσέξτε τις ερωτήσεις - παγίδες

Σε καμία περίπτωση δε μιλάτε αρνητικά για πρώην εργοδότες σας και προσέχετε να μη σας αποσπάσουν πληροφορίες που κρίνονται ευαίσθητες για την επιχείρηση στην οποία εργαζόσασταν. Για παράδειγμα, αν σας ρωτήσουν ποιοι είναι οι ανταγωνιστές της εταιρίας που εργάζεστε τώρα, δεν είναι λάθος να αναφέρετε μερικούς, καθώς αυτή η πληροφορία υπάρχει στην αγορά. Αν όμως σας ρωτήσουν από πού προμηθεύεται η εταιρία σας μηχανήματα ή πρώτες ύλες και απαντήσετε, μάλλον η διαδικασία τελείωσε για σας. Αφού αποκαλύψατε ένα τόσο σημαντικό μυστικό για την εταιρία σας, που αποτελεί και πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, οι υπεύθυνοι προσλήψεων απέναντί σας δε θέλουν να φανταστούν τι θα αποκαλύπτατε για τη δική τους επιχείρηση αν σας επέλεγαν.

 Αν εργάζεστε ήδη θα σας ρωτήσουν σίγουρα γιατί θέλετε να φύγετε από την τωρινή εργασία σας. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να παρουσιάσετε την τωρινή σας εργασία καλύτερη από ότι είναι, αλλά και την επιθυμία σας να εργαστείτε στη "νέα" εταιρία δυνατή. Έτσι θα τους δείξετε ότι θα χάσετε αρκετά που θα αλλάξετε δουλειά, αλλά δε σας ενδιαφέρει διότι εσείς θέλετε πραγματικά να πάτε στη νέα εταιρία.

Μην ξεχνάτε ότι και οι ίδιοι που βρίσκονται απέναντί σας κάποτε βρίσκονταν στη θέση σας, οπότε κατανοούν μέχρι ένα σημείο ενδεχόμενες εκδηλώσεις άγχους από μέρους σας. Στο τέλος της συνέντευξης, αλλά και κατά τη διάρκεια, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνετε 2-3 έξυπνες ερωτήσεις, διότι προφανώς δε γίνεται να τα μάθετε όλα για τη θέση και για την εταιρία μέσα σε 30'-60' και αν δε ρωτήσετε ενδεχομένως καταλάβουν ότι δεν ενδιαφέρεστε. Φυσικά το πόσο καλές θα είναι οι ερωτήσεις εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και κατά πόσο έχετε προετοιμαστεί για τη συνέντευξη.