Σκοράρετε "από τα αποδυτήρια" !

Βρίσκεστε σε μία περίοδο που έχετε την τύχη να έχετε σχεδόν απεριόριστο χρόνο αλλά συνήθως λίγα χρήματα. Αν έχετε ανάγκη να εργαστείτε οπουδήποτε για να καλύψετε τα έξοδα των σπουδών σας, θα σας προτείναμε να επιλέξετε την κατηγορία "Χωρίς Ειδίκευση". Αν έχετε όμως τη διορατικότητα, αλλά και την οικονομική δυνατότητα, αναζητήστε κάτι σχετικό με το αντικείμενο σπουδών σας, που, αν και θα σας αποφέρει λιγότερα χρήματα σήμερα, θα σας δώσει το πλεονέκτημα και θα σας ξεχωρίσει στη συνέχεια!

Σας προτείνουμε να ανακαλύψετε μέσα από τις σπουδές σας το αντικείμενο που σας αρέσει και να το δοκιμάσετε, γιατί μπορεί στην πράξη να είναι διαφορετικά από αυτό που φαντάζεστε. Τώρα μπορείτε να κάνετε λάθη χωρίς σημαντικό κόστος. Εκμεταλλευτείτε το! Αν σας αρέσει κάποιο αντικείμενο σε πολύ μεγάλο βαθμό, μη διστάσετε να εργαστείτε ακόμα και εθελοντικά σε αυτό - θα εντυπωσιάσετε τον επόμενο εργοδότη σας!

Το να εργάζεται κάποιος όταν είναι φοιτητής έχει μεγάλο κόστος ευκαιρίας και θα πρέπει μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη ή μία πολύ καλή ευκαιρία να το επιλέγει. Τα χρήματα που θα πάρετε για 2-3 χρόνια από τη δουλειά που κάνετε θα τελειώσουν πολύ γρήγορα, ενώ τις γνώσεις που θα πάρετε από τη σχολή σας, θα τις έχετε για όσο εργάζεστε, για να σας κάνουν να ξεχωρίζετε και να σας ανεβάζουν επίπεδα στην καριέρα σας. Ακόμα, οι γνωριμίες που κάνετε στη σχολή σας είναι εξαιρετικά σημαντικές για το μέλλον σας, καθώς θα έχετε γνωστούς με τους οποίους θα αναζητείτε εργασία σε παρόμοια αντικείμενα, ή μπορεί ακόμα και να ανοίξετε μία μικρή επιχείρηση μαζί τους. Ίσως κάποιοι από τους συμφοιτητές σας να είναι οι μελλοντικοί συνεργάτες σας! Τα παραπάνω δεν είναι μόνο δική μας άποψη, αλλά την υιοθετεί και η πλειοψηφία των απόφοιτων που έχουν έρθει σε επαφή με την αγορά εργασίας.

Επίσης, καλό θα ήταν να μένετε ενημερωμένοι για διοργανώσεις σεμιναρίων που θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέροντα και κοντά στο αντικείμενό σας, κάτι που σας δίνει το πλεονέκτημα να δικτυωθείτε από νωρίς με την αγορά εργασίας. Μία άλλη επιλογή που έχετε και στο μέλλον θα μετρήσει θετικά στις πολυεθνικές εταιρίες ειδικότερα, είναι η συμμετοχή σας σε πρόγραμμα "ERASMUS", που αφορά τη φοίτησή σας για ένα εξάμηνο σε ίδρυμα της Ευρώπης.

 

Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

 Για όσους/ες από σας ενδιαφέρεστε για μεταπτυχιακό, σας προτείνουμε να ψάξετε πολύ καλά πριν επιλέξετε. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι και η πιο ευχάριστη διαδικασία, αλλά θα αφιερώσετε περίπου 1-2 χρόνια και αρκετά χρήματα για το μεταπτυχιακό σας, αφιερώστε τουλάχιστον 2-3 μήνες full-time να βρείτε κάτι δυνατό που να σας αρέσει. Να θυμάστε ότι αν ήσασταν 18 ετών όταν πήρατε την απόφαση για την πρώτη σας σχολή, τώρα είστε 4-5 χρόνια μεγαλύτεροι, οπότε με το νέο τρόπο σκέψης που έχετε κερδίσει από τις εμπειρίες σας επιλέξτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο. Για τα διαθέσιμα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα συγκεκριμένα, θα σας προτείναμε να ανατρέξετε στη σχετική σελίδα Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.


Γραφεία Διασύνδεσης ΑΕΙ-ΤΕΙ

Κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ έχει ένα Γραφείο Διασύνδεσης (ή Σταδιοδρομίας, ή Πρακτικής Άσκησης) των φοιτητών με την αγορά εργασίας. Ουσιαστικά βοηθάει τους φοιτητές του να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να ενημερωθούν σχετικά με θέματα σπουδών, επιμόρφωσης και ερευνητικών δραστηριοτήτων. Τα γραφεία διασύνδεσης επίσης αναλαμβάνουν και να συντονίζουν την πρακτική άσκηση που οφείλουν ή επιθυμούν να κάνουν οι φοιτητές.


AIESEC

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος διεθνής φοιτητικός Μ.Κ.Ο. στον κόσμο. Δραστηριοποιείται σε πάνω από 100 χώρες και 2400 ιδρύματα και αριθμεί πάνω από 86.000 μέλη. Ο οργανισμός προσφέρει τη δυνατότητα σε φοιτητές ή νέους απόφοιτους (έως 2 έτη από την ημέρα αποφοίτησης) να κάνουν πρακτική στο εξωτερικό για ένα διάστημα από 1,5 μήνα έως και ένα χρόνο. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να πάει σε άλλη χώρα, μπορεί να προσφέρει εθελοντικά στον οργανισμό στην Ελλάδα, αφιερώνοντας για 5-6 μήνες κάποιες ώρες από το χρόνο του, ενδυναμώνοντας έτσι και το βιογραφικό του. Ας σημειωθεί ότι ο οργανισμός διοικείται και υποστηρίζεται μόνο από φοιτητές.