Αρχικά είναι προφανές ότι για κάποιον που δεν έχει κάποια εξειδίκευση και δεν ψάχνει για συγκεκριμένο αντικείμενο, η αναζήτηση εργασίας είναι σχετικά πιο απλή υπόθεση.

Άμεσες κινήσεις που θα σας προτείναμε να κάνετε από αυτή τη στιγμή, είναι:

1. Να φτιάξετε ένα προσεγμένο επαγγελματικό βιογραφικό.

2. Να ενημερώσετε όλους τους γνωστούς σας ότι ψάχνετε δουλειά και για το αντικείμενο που κυρίως σας ενδιαφέρει.

3. Να κάνετε αναζήτηση σε ιστοσελίδες στο internet. Όσον αφορά το internet, τα δημοφιλή kariera.gr και skywalker.gr έχουν το μειονέκτημα ότι ανεβάζουν κάπως πιο εξειδικευμένες θέσεις. Ένα καλό site που έχει πολλές αγγελίες και για εσάς είναι το Yourse.gr το οποίο συνδυάζει αγγελίες των δύο παραπάνω με αγγελίες για λιγότερο ειδικευμένες θέσεις και τέλος μπορείτε να επισκέπτεστε τις ιστοσελίδες μεγάλων εταιριών για να βρείτε θέσεις εργασίας.

4. Να αγοράζετε τη Χρυσή Ευκαιρία κάθε φορά που βγαίνει - αν έχετε περισσότερο χρόνο παρά χρήματα, κάποιες αγγελίες υπάρχουν διαθέσιμες και στη σελίδα της εφημερίδας στο internet. Αφού την αγοράσετε καλό θα ήταν να προσέχετε τις αγγελίες - απάτη γιατί έχει πολλές και θα χάσετε πολύτιμο χρόνο και ίσως απογοητευτείτε αν πέσετε σε κάποιες - αν και δε θα έπρεπε. Και φυσικά θα πρέπει να καλέσετε πρώτοι για τη θέση! Αυτό μπορείτε να το πετύχετε αν ξυπνήσετε από τις 7.00 π.μ, αφιερώσετε 1 με 1.30 ώρα να εντοπίσετε ότι σας ενδιαφέρει και αρχίσετε να καλείτε από τις 9.00 π.μ. που ανοίγουν οι επιχειρήσεις - θα κάνει και θετική εντύπωση το ότι ξυπνάτε νωρίς ακόμα και χωρίς να έχετε δουλειά. Μία καλή εφημερίδα είναι και η "Εργασία Τώρα", που ειδικεύεται στην αναζήτηση εργασίας.

6. Να πάτε σε κάποιο σύμβουλο εργασίας του ΟΑΕΔ, και να ρωτήσετε αν υπάρχουν αιτήσεις από εταιρίες για πρόσληψη εργαζομένου μέσω υπαγωγής σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα, σας προτείνουμε να ρωτήσετε για το "Ειδικό Διετές", ένα πρόγραμμα που επιχορηγεί τις ασφαλιστικές εισφορές για δύο έτη (συνήθως οι εισφορές αποτελούν το 25-30% του μικτού μισθού).

7. Να κάνετε μια βόλτα στην "αγορά" ή να ψάξετε στο διαδίκτυο, να εντοπίσετε τις εταιρίες/μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σας ενδιαφέρουν, να τις προσεγγίσετε για να ρωτήσετε αν υπάρχει άμεσα κάποια θέση και να αφήσετε το βιογραφικό σας ώστε να σας έχουν υπόψιν αν δεν υπάρχει. Μία έξυπνη κίνηση είναι να ενημερώσετε ότι αν σας προσλάβουν δικαιούνται επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ! Απλά πρέπει να είστε προσεκτικοί σε ποιες εταιρίες το λέτε, διότι για να υπαχθεί στο πρόγραμμα θα πρέπει να τηρούνται κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία και μπορείτε να δείτε στη σελίδα του ΟΑΕΔ.

Υπάρχουν τέλος κάποιες επιχειρήσεις που λειτουργούν ως "Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας". Δεν έχουμε συνεργαστεί με κάποιο από αυτά, οπότε δε διαθέτουμε εμπειρία από τις υπηρεσίες που παρέχουν, οπότε μπορείτε να κάνετε μόνοι σας αναζήτηση, προσέξτε όμως γιατί ακούγεται ότι πολλά κρύβουν παγίδες και ίσως χάσετε το χρόνο σας άδικα.